Jag läser e-tidningen på surfplatta eller mobil. Hur använder jag appen?

Första gången du öppnar appen får du en välkomstskärm med en kort introduktion till appen. För att läsa behöver du logga in med ditt digitala konto, e-post och lösenord. Har du ännu inget digitalt konto, läs mer här hur du skapar ett konto.

Startvy

I appens startvy ser du dagens tidning. Scrolla nedåt för att äldre tidningar, bilagor och tilläggsprodukter. Klicka på den tidning som du vill börja läsa.

Förklaring till menyn:

Start: Tar dig tillbaka till startsidan.
Arkiv: Här finns alla tidningar i datumordning. Vill du ladda ner en tidning och läsa senare utan internetuppkoppling klickar du på det lilla molnet. Tryck på papperskorgen för att ta bort nedladdningen. Längst upp till höger kan du filtrera och söka efter specifika tidningar, till exempel de tidningar du laddat ner.
Inställningar: Hantera notiser och inställningar för nedladdning av tidningar. Här hittar du även instruktioner för appen.

Tidningsvy

När du öppnat en tidning kommer du till förstasidan. Du bläddrar genom att dra fingret i sidled eller genom att klicka på pilarna längst ner.

Instruktioner & tips:

• Ha surfplattan/mobilen i stående läge för att läsa sida för sida. För att se ett helt uppslag vänd surfplattan/mobilen till liggande läge.
  • Zooma in genom att “nypa” med fingrarna, dra med fingret för att förflytta dig på sidan. Du kan också zooma in genom att dubbeltappa (tryck snabbt med fingret två gånger). Zooma ut genom att dubbeltappa en gång till.
  • Klicka på symbolen längst ner till vänster för att få en överblick över tidningens alla sidor. Tryck på en sida för att öppna den i tidningsvyn. Använd krysset uppe till vänster för att återgå.
  • Enkeltappa (tryck) på en artikel för att öppna artikelläget.

Artikelläge

Här kan du bekvämt läsa artikeln och bland annat ändra textstorlek och se bilderna i ett bildspel. Bra att veta – vissa av tidningens artiklar kan sakna artikelläge. Och vissa bilagor har inget artikelläge alls.

Instruktioner & tips:

• Svep med fingrarna, åt höger eller vänster, för att byta till nästa eller föregående artikel.
  • Om artikeln innehåller flera bilder visas siffror i bildens övre högra hörn. Tryck på bilden för att öppna ett bildspel.
  • För att återgå till tidningsläget trycker du på haken i övre vänstra hörnet.
  • Klicka på menyn i övre vänstra hörnet för att komma till artikellistan. Här får du en överblick över alla dagens artiklar som finns i artikelläget. Tryck på den artikel du vill läsa.
  • Via symbolen Aa (i det övre högra hörnet) ändrar du textstorlek, typsnitt, radavstånd och textbredd. Via fliken Tema & tal hittar du fler inställningar, till exempel så kan du slå på talsyntesen och få artikeln uppläst. När du slagit på talsyntesen visas en bottenpanel på artiklarna där du kan starta och stoppa uppläsningen. Din enhet styr kvaliteten på talsyntesen och vilka justeringar du kan göra.